Ruimteseizoen deel 1 – Wat moet een mens op Mars?

Laat ik eerst iets zeggen over de naam Mars. De planeet Mars is vernoemd naar de Romeinse god van oorlog. De Griekse god, waar de Romeinse op gebaseerd is, heette Ares. Nu vind ik dat niet een betere naam voor een planeet. Er is vast een goede reden waarom iemand ooit bedacht heeft dat de planeten namen van Romeinse goden moesten hebben, maar ik heb geen zin om op te zoeken hoe dat precies zo gekomen is. Ik vind het jammer dat het zo heeft moeten gaan; de mens moest alles weer eens een naam geven. Behalve de aarde, die heet gewoon “aarde”. En de maan, die heet gewoon “maan”. De manen van Mars heten Phobos en Deimos, goden van angst en paniek.

Er is in de wereld van het onderzoek naar de ruimte altijd veel te doen om Mars, omdat Mars relatief dichtbij de aarde staat en een van de meer toegankelijke planten in ons sterrenstelsel is. Dat zegt alsnog niet veel; de temperatuur zakt er soms tot 150 graden onder nul, de luchtdruk is heel laag en er zit nauwelijks zuurstof in de atmosfeer. Er is nog nooit een mens op Mars geland.

NASA heeft enkele “rovers” naar Mars gestuurd om onderzoek te doen. Ze berichtten bijvoorbeeld over de aanwezige grondstoffen, er wordt gezocht naar sporen van water. Er zijn aanwijzingen dat Mars vroeger een heel ander klimaat had – net als de aarde. Ze geven kennis door. Dat kan meerdere functies hebben. Het ontdekken van ruimte kan een beter begrip van de aarde geven. Blijkbaar kan het inspirerend zijn. Daar valt wat mij betreft veel voor te zeggen. NASA specificeert vier doelen als het gaat om het onderzoek naar Mars: ze willen weten of de planeet ooit leven heeft gekend, hoe de geschiedenis van het klimaat eruitziet, begrijpen hoe de geologie van Mars zich heeft geëvolueerd en in elkaar zit, en zich voorbereiden op een mens op Mars. Al deze doelen zijn gericht op onderzoek.

Elon Musk wil het mogelijk maken om toeristen richting Mars te sturen. Wat daar het nut van is, behalve voor Elon Musk die er veel geld aan verdient, ontgaat me volkomen. Waarom zouden mensen Mars moeten koloniseren? Als we als mensheid de aarde onbewoonbaar hebben gemaakt, is Mars geen reële nieuwe bestemming. Om dat voor elkaar te krijgen zouden we de atmosfeer kunstmatig moeten aanpassen.

Het ultieme doel van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Musk, is om mensen te laten leven op andere planeten.  Misschien is het een ouderwetse opvatting, maar de Westerse mens heeft zichzelf al zo’n superioriteitsgevoel toegedicht ten opzichte van het andere leven op aarde, dat het permanent bewonen van een planeet die op geen enkele manier onze primaire levensbehoeften ondersteunt, me een ontzettend arrogante missie lijkt. Het lost niks op. Behalve misschien als Elon Musk zelf verhuist naar Mars. Of naar Phobos of Deimos, angst en paniek.