Hoe ik de Brexit aan mezelf uitleg – Deel 10

Donderdagmiddag zat ik met een vriendin in een café. Op een gegeven moment zei ze dat de Brexit bezig was. Ik dacht dat ze doelde op het gehele proces, en dat de deadline voor een akkoord met tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie dichterbij komt, maar er bleek echt iets aan de hand te zijn. Eenmaal thuis las ik van alles over Boris Johnson, een deal, allerlei stemmingen. Er is weer een nieuwe hoofdstuk toegevoegd aan de eindeloze Brexit-saga. Zelf heb ik een paar hoofdstukken overgeslagen, en ben ik de draad weer eens helemaal kwijt. Vandaar dat het tijd is voor om mezelf en mijn twee trouwe lezers weer op de hoogte te brengen van de huidige situatie rondom Brexit. Zucht.

Om te beginnen ga ik even terug in de tijd. Sinds eind juli is Boris Johnson premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft de taak van Theresa May overgenomen om het land door de Brexit heen te loodsen. Johnson, ook lid van de Conservatieve Partij, staat bekend als een voorstander van de Brexit. In het eerste Kabinet van Theresa May was hij Minister van Buitenlandse Zaken, maar hij stapte op omdat hij het niet eens was met haar Brexit-beleid. Enigszins ironisch hieraan is dat Johnson zich geen kandidaat stelde als leider van de Conservatieve Partij na het Brexit-referendum, wat resulteerde in het premierschap van Theresa May.

Hoe dan ook, Johnson is nu premier. Nadat eventuele deals die door Theresa May met de EU onderhandeld waren tot drie keer toe werden weggestemd door het Britse Parlement, is het nu aan Boris Johnson. Donderdag bereikte hij een akkoord met de EU. De deal van Johnson is gebaseerd op eerdere onderhandelingen tussen May en de EU, maar is op een aantal punten anders. De belangrijkste verandering is de afspraak over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. In de deal van May was er sprake van een “backstop” die ervoor zou zorgen dat Noord-Ierland nog onder EU-regelingen van handel viel, om te voorkomen dat er een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland nodig zou zijn. Dat is anders in de deal van Johnson, maar eerlijk gezegd zijn de specificaties daarvan echt te ingewikkeld voor me. Het wordt hier uitgelegd door de BBC, mocht je daarin geïnteresseerd zijn.

Zaterdag zou er door het parlement gestemd worden over de nieuwe deal. Deze stemming ging echter niet door vanwege het Letwin-amendement. Dit werd ingediend door voormalig leden van de Conservatieve Partij, onder leiding van Oliver Letwin. Het amendement houdt in dat het parlement geen Brexit-deal kan goedkeuren tot er uitstel is gevraagd bij de EU. Het amendement werd ingediend om te voorkomen dat parlementsleden hun steun voor een deal in zouden trekken bij stemming over andere aspecten van de wetgeving, wat zou kunnen zorgen voor een no-deal Brexit op 31 oktober. De regeling waar dit amendement uit voortkomt, is een wet die in september werd aangenomen om te voorkomen dat Johnson het VK zonder deal uit de EU laat stappen.

Het amendement werd aangenomen, en Johnson heeft dan ook formeel om drie maanden uitstel gevraagd bij de EU. De komende dagen zijn er meerdere stemmingen in het Britse parlement. De EU moet nog besluiten over het verzoek tot uitstel. Er zullen waarschijnlijk nog amendementen bijkomen. Er moet nog altijd over de deal worden gestemd. In theorie is alles van tussen no-deal Brexit en een nieuw referendum nog mogelijk.