Willekeurige tips die het leven aangenamer kunnen maken als je om dezelfde dingen geeft als ik

 • Als je graag leest: word lid van de bibliotheek. Nadat mijn afstuderen heb ik een tijdje geen biebpas gehad omdat het niet meer gratis was, wat echt een rare kronkel in mijn brein was want boeken kopen is gewoon veel duurder. Dat betekent niet dat je nooit meer een boek moet kopen, maar lid zijn van de bibliotheek geeft je de mogelijkheid ook eens een teleurstellend boek te lezen dat je vervolgens niet in je kast hoeft te zetten. Mijn gekocht-boek versus geleend-boek ratio is nu denk ik ongeveer 1-5 (boeken die ik leen van bekenden zijn niet meegerekend), en daar ben ik erg tevreden mee. Bovendien steun je het voortbestaan van je lokale bieb, en dat is nooit verkeerd.
 • Ik hou van podcasts. Sommige podcasts volg ik bij vlagen, sommige podcasts luister ik heel trouw. Voorbeelden van die tweede categorie komen vrijwel allemaal van NPR, ik weet ook niet waarom. Een favoriet van mij is Pop Culture Happy Hour – er staat wel Pop Culture maar het gaat vooral over films en series, boeken en muziek komen minder aan bod. Verder luister ik ook regelmatig It’s Been A Minute en de NPR Politics Podcast, beiden gaan over actualiteit, maar de eerste is wat speelser. Beiden zijn uiteraard wel Amerika-centrisch. Ook wat onderzoeksjournalistiek en reportages betreft heeft NPR goede podcasts, zoals Embedded en White Lies.
 • Ik heb weinig muziek aan te raden. Volgens de alwetende Spotify-data luister ik vrijwel niet naar muziek die in 2019 gemaakt is. Ik heb geaccepteerd dat ik niet van concerten houd, en als ik me slecht voel luister ik sowieso bijna geen muziek. Wel heb ik een tip voor liefhebbers van alternatieve muziek die weinig kunnen met de top2000. Zet radio 2 af en Pinguin Radio aan. Komende weken zenden ze de snob2000 uit, en dat is precies wat je denkt dat het is.
 • Hier volgen een paar huishoudelijke mededelingen (dankjewel, ik vond het zelf ook enorm goed gevonden): sla wasmiddel alleen in als het in de aanbieding is, koop een agressief luide wekker die niet je telefoon is, red een plant, drink kraanwater, neem tijd om te ontbijten.
 • Nog iets over podcasts: als je geïnteresseerd bent in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou ik eerder genoemde NPR Politics podcast en FiveThirtyEight Politics aanraden. Al zat de poll van die laatste er notoir naast in 2016. In Nederland kan ik maar één politieke podcast verzinnen die de moeite waard is, en dat is Haagse Zaken van NRC.
 • Aangezien dit een algemeen adviesblog is, en niet een beste-dingen-van-2019-blog, kan ik eigenlijk geen films aanraden. Ik ga het toch doen, niemand houdt me tegen. Ik kijk vrij veel films, zowel moeilijke Franse arthouse als  Hollywoodfilms met veel ontploffingen. Toevallig heb ik recentelijk drie goede films gezien waar je nog naartoe kan: Knives Out, Parasite, en Marriage Story. Die laatste staat zelfs op Netflix. Knives Out is een soort detective, maar dan slimmer en beter dan de meeste detectives. Ik heb oprecht nooit zoveel plezier gehad om een film die ik in de bioscoop zag. Parasite wordt beschreven als een zwarte komedie, ik vond het meer duister dan komisch. Het is een intense antikapitalistische film met horrorelementen. Marriage Story is een twee en een half uur durende reden om nooit te trouwen.
 • Ik wil echt niet de zoveelste persoon zijn die je komt vertellen dat je geen plastic tasjes meer moet kopen, maar toch ben ik wel die persoon. Er zijn zoveel kleine dingen die je kunt doen om verspilling te verminderen, zonder meteen naar een hut op de Veluwe te verhuizen en te leven van je eigen moestuin (al klinkt dat eerlijk gezegd best aantrekkelijk). Maar je kan wel minder plastic verbruiken, minder met de auto gaan, minder vlees eten, minder verre reizen maken, minder kopen in het algemeen, enzovoort. Vooral dat laatste ruimt je leven ook gewoon lekker op.
 • Nog iets over podcasts: ik ben heel snel heel enthousiast geworden over Welcome to Night Vale, een radioshow over een fictieve Amerikaanse woestijnstad. Ik ben extreem laat met de ontdekking, maar het is briljant. Ik zou iedereen die een beetje van science fiction houdt aanraden de eerste aflevering te luisteren, dan weet je snel genoeg of het iets voor jou is. All Hail The Glow Cloud.
 • Zie aardig zijn niet als een transactie.
 • Als je indruk op iemand wil maken in een romantische of niet-romantische context: leer één oprecht interessant feit en één oprecht interessante vaardigheid. Het moeten wel dingen zijn die jij persoonlijk de moeite waard vind. Als de persoon in kwestie niet onder de indruk is, heb je veel geleerd over hoe jij en diegene je tot elkaar verhouden. Dat hoeft niet iets slechts te zijn, het geeft vooral een nieuw inzicht.
 • Als je favoriete pindakaas in de aanbieding is: sla dan groot in.