Waar maak je je druk om en waarom?

Deze paint-tekening is een perfecte weergave van mijn brein als ik een blog schrijf. Daarom is het mijn logo.

Dit had waarschijnlijk de allereerste post moeten zijn; een soort uitleg over wat hier de komende tijd gaat gebeuren. Maar waarmaakjejedrukom.com is nu eenmaal een vrij spontaan begonnen blog, mijn organisatietalent is wat gebrekkig, ik wilde gewoon beginnen met schrijven.

Waarom nu?
Het idee om een politieke blog te beginnen, bestond eigenlijk al vrij lang. Elke keer dat er verkiezingen zijn, overwoog ik het. Waarom ik het nooit eerder gedaan heb, weet ik niet. Het zal een combinatie zijn van te weinig kennis, te weinig tijd en te weinig doorzettingsvermogen. Waarom het nu wel is gebeurd, is omdat ik een paar maanden geleden een paar politieke blogs mocht schrijven voor het weblog van De Nieuwe Oost (voorheen de Wintertuin). Deze gingen over de formatie (12 en 3) Het schrijven hiervan, haalde een drempel voor me weg. Ik geloof niet dat veel mensen die teksten lazen, maar daar gaat het me nog steeds niet om. Het uitzoeken van mijn eigen vragen, maakt me in het dagelijks leven ook een betere vraagbaak voor de mensen om me heen.

Waarom dit?
Elke keer dat er een verkiezing is, hoor ik weer mensen in mijn omgeving zeggen dat ze niet weten wat ze moesten stemmen, of dat het ze sowieso ontgaan was dat er binnenkort gestemd kan worden. Ik weet zelf vaak ook niet wat ik moet stemmen, of wat ik ergens van moet vinden. Er gebeurt zoveel op politiek gebied, er wordt zoveel gedeeld en gesproken, dat ik af en toe een beetje onderzoek moet doen om tot een oordeel te komen. Dat onderzoek doen, wil ik delen, zodat iemand anders er misschien ook wat aan heeft.
Wat ik soms ook hoor, is dat mensen politiek niet belangrijk vinden. Desinteresse valt wat mij betreft op te delen in twee categorieën: desinteresse vanwege wantrouwen in de politiek, en desinteresse omdat het saai is. Voor iemand die ons politieke bestel niet vertrouwt, kan ik weinig doen. Ik kan geen wantrouwen wegnemen. Ik kan ook niet bewijzen dat er géén alles overstijgend complot gaande is. Maar als iemand politiek saai of verwarrend vind, kan ik wel proberen om het op z’n minst behapbaar te maken.

Wat komt hierna?
De komende weken zal ik het vooral over de gemeenteraadsverkiezingen gaan hebben. Die verkiezingen zijn 21 maart. Naast het kiezen van gemeenteraadsleden, vindt die dag ook het referendum over de “sleepwet” plaats. Daarover ga ik het binnenkort ook hebben. Om eerlijk te zijn ben ik nog op zoek naar de exacte invulling voor de blog na 21 maart. Misschien wordt het een combinatie van een terugkerende actualiteitenrubriek, en af en toe een specifiekere blog over een onderwerp waar veel over te doen is (zoals het aftreden van Zijlstra). Ik sluit niet uit dat sommige bijdragen geen geschreven, maar gesproken blogs zullen zijn.

Wat vind je er zelf van?
Nog een laatste disclaimer: natuurlijk heb ik ook een politieke voorkeur, en een mening over politieke gebeurtenissen en beleid, en de rol die de media speelt. Het is echter niet mijn doel om iemand met dit blog van die mening te overtuigen. Ik zal hier zo objectief zijn als ik kan, maar in de besproken onderwerpen zal vast al een zekere subjectiviteit te herkennen zijn als je echt wil. Dit is een informatief blog over dingen die mij interesseren. Veel simpeler kan ik het niet verwoorden.