Ruimteseizoen deel 7: Aliens en Area 51

Voor het geval de combinatie van het bovenstaande je niks zegt: Area 51 is een militaire basis van de Amerikaanse luchtmacht. Het complex ligt ergens in de woestijn van Nevada. Het is een bron van complottheorieën, omdat er UFO’s gezien zouden zijn. Daarnaast is wat er tegenwoordig gebeurt ook vrij mysterieus. Pas in 2013 erkende de CIA, de Amerikaanse inlichtingendienst,  dat Area 51 bestond. Vanaf 1955  gebruikt de CIA het als een testcentrum voor spionage- en andere militaire vliegtuigen.
Area 51 is de laatste tijd veel in het nieuws geweest, omdat er Facebook-evenement is aangemaakt voor een massale bestorming van Area 51. Het doel hiervan is om erachter te komen wat er gebeurt, en of er aliens zijn. Ongeveer een half miljoen mensen hebben zich aangemeld.

UFO’s klinken misschien spannend, maar als de definitie wordt gevolgd kan dat flink tegenvallen. UFO staat voor Unidentified Flying Object, en dat kan eigenlijk van alles zijn. De eerste drones hadden makkelijk als UFO’s bestempeld kunnen worden, omdat bij de eerste vliegende drone nog bijna niemand wist dat drones bestonden. UFO’s zijn niet per definitie buitenaards, het is alleen niet bekend wat voor object het is. Als ik een motor aan een frisbee maak en die rond laat vliegen, is het ook een UFO.

Een van de belangrijkste actoren in de UFO-theorie, is Bob Lazar. Eerlijk gezegd had ik die naam wel eens gehoord, en ik dacht dat hij een typische wereldvreemde complotdenker was. Hij is echter een fysicus die eind jaren tachtig in een laboratorium dichtbij Area 51 werkte. Daar zag hij de discussen, UFO’s, voorzien van een technologie die op aarde niet bekend is. Hij dacht in eerste instantie ook een alien gezien te hebben, maar kwam daar later op terug. Op Netflix staat een documentaire over hem: Bob Lazar: Area 51 & Flying Saucers.

Hoe geloofwaardig zijn beweringen zijn, kan een ieder het best voor zichzelf bepalen. Hij heeft geen bewijs, maar benadrukt in de documentaire dat hij ook geen reden heeft om dit te verzinnen. Hij noemt de gevolgen van zijn onthullingen  grotendeels negatief. Bovendien is het als hij gelijk heeft, ook makkelijk om aan te nemen dat de overheid er alles aan heeft gedaan om hem af te schilderen als ongeloofwaardig.

Dat is het probleem met alle activiteit die als buitenaards beschouwd kan worden. Het is anders dan wat wij op aarde kennen, er is geen kader. Bob Lazar zou ook een briljante bedrieger kunnen zijn. Wat er ook gebeurt bij een “bestorming” van Area 51, als ze daadwerkelijk iets vinden is het heel lastig om te bewijzen dat het “buitenaards” is, of een gevolg van aardse wetenschap die bij het grote publiek niet bekend is. Tenzij de aliens het aan ons kunnen uitleggen.