Hoe ik de Brexit aan mezelf uitleg – deel 9

Als je de Brexit enigszins gevolgd hebt, weet je waarschijnlijk wel dat 29 maart een belangrijke dag is voor de Britten. Aangezien dat aanstaande vrijdag is, en er nog steeds geen deal met de Europese Unie is gesloten, begint de tijd nu wel heel erg te dringen. De definitieve Brexit wordt mogelijk uitgesteld, maar er zijn nog een aantal andere opties. Het wordt er vooral allemaal niet duidelijker op. Ik snap er ondertussen nog maar weinig van, maar ga toch mijn best doen om zo helder mogelijk uiteen te zetten wat er deze en voorgaande weken allemaal gebeurd is op Brexit-gebied.

Afgelopen weekend was er een demonstratie in Londen waar naar schatting meer dan een miljoen mensen op been waren om uiting te geven aan een vraag om een nieuw referendum. De vrijdag ervoor kondigde Theresa May aan dat er mogelijk niet een derde keer gestemd zal worden over een deal met de EU, maar ondertussen is bekend dat dit waarschijnlijk vrijdag 29 maart zal gebeuren. Daar kom ik later nog op terug.

Woensdagavond stemden de leden van het Lagerhuis over acht verschillende alternatieven die werden ingediend door parlementsleden. Dit waren geen stemmingen waar harde consequenties aan vastzaten, het waren indicaties van hoeveel steun er voor een plan was. Alle plannen – variërend van een no-deal Brexit tot een nieuw referendum – werden afgewezen.

Op dezelfde avond liet May weten dat als er een deal met de EU komt, zij zal aftreden en plaats maken voor een andere minister-president die het land door het verdere proces zal loodsen. De laatste wijzigingen zouden extra regels rondom de handelsgrens met Ierland zijn, en een andere datum van definitief vertrek. May’s belofte om op te stappen, is een manier om conservatieve parlementsleden toch voor de deal te laten stemmen. In januari werd de eerste versie van de deal weggestemd met 432 stemmen tegen, en 202 voor. In tweede instantie stemden 391 parlementsleden tegen de deal, en 242 voor.

Momenteel is May in gesprek met de DUP, de Democratic Unionist Party. Dit is een Noord-Ierse partij met tien zetels in het Lagerhuis. Zij hebben al aangegeven vooralsnog tegen de deal te stemmen vrijdag, omdat de plannen over de open handelsgrens tussen Ierland en Noord-Ierland, waar zij als Noord-Ieren grote belangen bij hebben, niet naar hun zin zijn.

Kortom: de situatie is momenteel dat het Verenigd Koninkrijk “nee” zegt tegen alles. Op het moment dat ik dit schrijf is het niet zeker dat er vrijdag over de deal gestemd zal worden, op het moment dat jij dit leest waarschijnlijk wel. Stemt het Lagerhuis vrijdag voor de deal, dan wordt de inwerkingstelling van Artikel 50 (de Brexit) uitgesteld tot 22 mei. Als ze vrijdag weer “nee” zeggen, heeft May tot 12 april om weer met een deal of een alternatief te komen.

Ondertussen ben ik bang dat deze serie tot in de eeuwigheid zal moeten blijven bestaan.