Hoe ik de Brexit aan mezelf uitleg – Deel 7

Flashback: Theresa May leidt het land nog steeds, maar het gaat allemaal vrij moeizaam. Er is een deal opgesteld tussen de EU en het VK die door de Unie wel is goedgekeurd, maar binnen het Verenigd Koninkrijk op veel weerstand stuit.

Het was de bedoeling dat het Britste Lagerhuis in de week van 10 december zou stemmen over de deal. May zag echter aankomen dat de deal te weinig steun zou krijgen en besloot daarom de stemming uit te stellen . Dit geeft haar meer tijd om de deal eventueel aan te passen, zodat meer parlementsleden ervoor zullen stemmen.

Als een reactie op het uitstellen van de stemming, stuurden 48 parlementsleden van de Conservative Party een brief naar het partijcomité waarin ze aangaven geen vertrouwen in May te hebben. Dit samen was aanleiding tot een no-confidence vote tegen May, wat we hier een motie van wantrouwen noemen. Dit betekent dat de partij – dus niet het hele parlement – moet stemmen over ze May nog wel als leider van de partij willen. Het is dus een strikte aangelegenheid van de Conservative Party, en niet te verwarren met een motie van wantrouwen tegen de regering.

Die stemming vond op woensdag 12 december plaats, twee dagen nadat May de stemming over de Brexit-deal had uitgesteld. May overleefde die stemming; ze kreeg 200 stemmen voor en 117 tegen. Als May was weggestuurd, had dat grote gevolgen gehad voor de Brexit onderhandelingen. De nieuwe premier opnieuw moeten beginnen met onderhandelen, en daar veel minder tijd voor gehad dan May. May heeft aangekondigd dat er in januari echt gestemd zal worden over de deal.

Ondertussen is een groot gedeelte van de parlementsleden nog steeds zeer ontevreden over May. Jeremy Corbyn van de Labour Party heeft ook gedreigd met een motie van wantrouwen. Hij vindt dat May bewust de stemming uitstelt tot het laatste moment, zodat er geen ruimte voor discussie overblijft. Het was een symbolische stemming geweest, die nooit heeft plaatsgevonden omdat May snel een datum aankondigde, maar desalniettemin is het wantrouwen aanwezig. May’s eigen partij is nog altijd, en waarschijnlijk tot in het einde der Brexit, sterk verdeeld. May heeft aangegeven zich in ieder geval niet herkiesbaar te stellen bij de volgende parlementsverkiezingen in 2022. Maar eerlijk is eerlijk, het zal mij hoogst verbazen als ze dan nog steeds premier is.

Wordt vervolgd

Nog steeds in de war? Geen zorgen! Begin bij het begin en lees eerst deel 1, 2, 3, 4, 5 en 6, en je bent weer helemaal op de hoogte.