Apocalyps 6: Dingen die je best kunt leren voor het zover is

© Tracie Hall via Flickr

Volgens de Lijst van voorspellingen van het einde van de wereld van Wikipedia zou de eerstvolgende voorspelde Apocalyps in 2028 kunnen zijn. Dit is voorspeld door een Amerikaanse predikant. Zijn Apocalyps ziet er iets anders uit dan hoe ik het me voorspel, want hij gelooft namelijk in de Bijbelse versie van het einde der tijden. Maar voor het geval dat het over tien jaar al zover is, kun je maar beter voorbereid zijn. Sommige dingen zijn handig om te leren, ook als de wereld niet vergaat.

Wat ten eerste heel handig is, is het hebben van kennis hebben van tuinieren. Zelf gewassen verbouwen is de meest duurzame manier om te overleven  – dat is het nu eigenlijk al. Persoonlijk heb ik geen enkel idee hoe dat moet. Ik heb alleen een artikel gelezen over de bunker op Spitsbergen waarin zoveel mogelijk zaden bewaard worden, zodat de aarde opnieuw beplant kan worden in het geval van een Apocalyps. Dat is enigszins geruststellend. Maar als je een tuin hebt: probeer eens wat.

Ik zou hier waarschijnlijk ook iets moeten schrijven over het vangen en slachten van dieren. De moderne maatschappij heeft er alleen voor gezorgd dat ik gekozen heb vegetariër te zijn, omdat de productie van vlees heel belastend is voor het milieu. Maar ik denk dat als we daadwerkelijk in een apocalyptische situatie belanden, de mensen weinig keus meer hebben. Bovendien ga ik ervan uit dat de bio-industrie de Apocalyps niet zal overleven. Dus als het zover is en je ziet een kip die voorkomt dat je dood gaat van de honger: probeer eens wat.

Terwijl ik dit schrijf besef ik dat kennis er misschien niet zoveel meer toe zal doen. Tenminste niet in de fase direct nadat de Apocalyps is geweest; het gaat om overleven. Hoe belangrijk gaat het nog zijn om dingen te weten? Waarom zou je een boek lezen tijdens de zombie-apocalypse? Als er niks meer is, heb je meer aan iemand die vuur kan maken dan aan iemand die alle hoofdsteden kent (al doen hoofdsteden er ook niet meer toe tegen die tijd).

Dit gaat stom klinken, maar het komt erop neer dat het handig is om handig te zijn. Ik heb veel gebazeld over een gat in de grond, een bunker, maar ik heb geen idee hoe je een bunker maakt. Ik heb ook iets geschreven over het belang van fietsen, maar ik heb nog nooit succesvol een band geplakt. Ik weet niet hoe je echt leert om handig te zijn, maar ik denk dat het is door te proberen en te falen. Probeer eens wat. Je hebt misschien nog tot 2028.