Apocalyps 5: Zombies

© Sergey Galyonkin via Flickr

Het zal de twee trouwe lezers van deze reeks niet ontgaan zijn dat ik in elke aflevering wel een keer over zombies begin. Dit is vooral omdat de zombie-apocalyps prettig vergelijkingsmateriaal met een “gewone” Apocalyps biedt. Een groot deel van de bevolking sterft uit, er is sprake van een omslag, een ramp, en mensen worden gedwongen om op een andere manier te leven dan voorheen. Zombies zijn een vrij bekend fenomeen uit horrorverhalen- strips- en films, en sinds The Walking Dead hebben veel meer mensen een duidelijk beeld van wat een potentiële zombie-apocalyps zou inhouden. Maar los van de dit overtuigende, inhoudelijke argument om het over zombies te hebben, vind ik het ook gewoon leuk om het over zombies te hebben. En mochten ze toch ooit tevoorschijn komen, is het altijd handig om te weten wat je zou kunnen doen.

De Amerikaanse overheid heeft zowaar een officieel strijdplan voor de zombie-apocalyps. Het is half serieus, half een grap. De bedachte zombievormen worden gebruikt voor trainingsdoeleinden. Wel erkent het plan het bestaan van zombiekippen als de enige echte vorm van zombies. Een onthoofde kip kan namelijk nog jarenlang doorleven, mits ze gevoerd wordt.

Nu zijn in de zombie-apocalyps kippen niet het grootste probleem. In de meeste films en series begint het met de verspreiding van een virus. Als je de pech hebt om als één van de eersten besmet de worden: dat is jammer, je wist van niks. Maar zodra je je bewust wordt van het virus: ga de stad uit. Hoe meer mensen er dicht op elkaar leven, hoe meer mensen er besmet worden. En in het geval van zombies, verandert de hele stad dus in zombies.

Het verspreiden van een virus is een aspect dat wat meer past bij een zombie-apocalyps dan bij een andere vorm, maar wat overlevingstactieken betreft denk ik dat er vrij veel overeenkomsten zijn. De volgende stap is om te bedenken hoe je gaat overleven in de aanwezigheid van zombies. Waar ga je eten vandaan halen? Waar ga je slapen? Blijf je bij andere mensen in de buurt?

In het begin zal je nog eten uit verlaten winkels kunnen halen, maar dat raakt ooit op. In The Walking Dead hechten ze veel waarde aan een plek met muren, waarbij alles binnen de muren verbouwd kan worden, en ze tegelijkertijd beschermd worden tegen de zombies. Het nadeel daarvan blijkt alleen te zijn dat wanneer mensen onverwacht sterven, ze ook in zombies veranderen en de gemeenschap een vals gevoel van veiligheid biedt.

Het tweede nadeel zijn de mensen. Mensen zijn misschien wel net zo erg te vrezen als zombies. Daarom zou ik kiezen voor zoveel mogelijk afzondering, van zowel mens als zombie. Houd misschien alleen je echte naasten in de buurt, zorg voor genoeg eten voor niet meer dan vijf mensen. Maar sluit je niet aan bij een grote groep, dat is vragen om problemen.

Dit is ook iets dat me in het geval van een niet-zombie-apocalyps beter lijkt. In het geval van rampen, doen mensen alles om te overleven. Ik weet niet of ik voldoende vertrouwen heb in de mensheid om ervan uit te gaan dat we allemaal onze naastenliefde behouden, als die er al was.

Ik denk dat het handig is om hoog te wonen, zo hoog mogelijk op een berg. Daar waren om te beginnen al weinig mensen, en er zullen ook weinig zombies naartoe komen, want die lopen niet snel omhoog. Bouw een boomhut, daar kunnen ze niet in. Wat zombiebestrijding betreft: kogels zijn effectief maar niet erg duurzaam, je moet ze steeds aanvullen. Daarom kun je beter contact vermijden en een honkbalknuppel gebruiken.

Er zijn nog heel veel andere dingen die ik wel of juist niet zou aanraden in een zombie-apocalyps. Maar natuurlijk heb ik eigenlijk ook geen idee, ik probeer maar een beetje praktisch te denken. Vandaar dat ik afsluit met een waarschuwing.

Disclaimer: het is nog even afwachten of alle praktische tips werken, aangezien ik er zelf nooit één heb gezien. Ik van waarmaakjejedrukom.com ben op geen enkele manier verantwoordelijk voor jouw voortijdige dood in de zombie-apocalyps.