Apocalyps 4: Het nut van hondenvoer

© Neil Conway via Flickr

Na een kort uitstapje naar de visioenen van een apostel, zijn we weer terug in het gat in de grond. De Apocalyps heeft plaatsgevonden, en je hebt honger. Idealiter ben je voortijdig begonnen met zelf eten verbouwen, maar het is natuurlijk mogelijk dat de gebeurtenissen omtrent de Apocalyps je moestuin, kas, of kudde schapen verwoest hebben. Als je je nog zorgvuldiger wil voorbereiden, sla je ook houdbaar eten in. Maar wat is nu het langs houdbaar in een gat onder de grond? Welke soort ingeblikte bonen blijft het langst goed? Heeft het zin om pindakaas in te slaan?

Om deze vraag te beantwoorden, bracht ik een bezoek aan een supermarkt. In de Apocalyps kun je niet kieskeurig zijn, dus ik koos de eerste die ik zag op weg naar huis, en dat was een Albert Heijn. Deze specifieke Albert Heijn was zo ingedeeld dat ik meteen tegen het schap met ingeblikte groenten en dergelijke aanliep. Alle verse producten heb ik links laten liggen. Als eerste zag ik de appelmoes. Een grote pot appelmoes van het goedkoopste merk, is houdbaar tot september 2022. Dit was het eerste product dat ik bekeek, en ik heb niks gevonden dat langer houdbaar was dan dat. Dure appelmoes is slechts houdbaar tot 2020. Maar appelmoes is na openen vrij snel beschimmeld, ook de goedkope versie. Dus voor een Apocalyps is dit misschien niet het beste product.

Dan de bonen. Ik heb naar verschillende soorten bonen gekeken, namelijk kidneybonen, bruine bonen en linzen. Bruine bonen zijn verreweg het langst houdbaar, namelijk tot januari 2022. En bonen worden verpakt in een soort vocht, wat ervoor zorgt dat ze minder snel vergaan als het blik eenmaal open is. Bruine bonen zijn dus een goede keus. Wat ook een goede keus is, is een pot augurken. Deze zijn houdbaar tot december 2020, maar kunnen langer bewaard blijven na openen, vanwege het vocht. Een pot augurken is dus ook te verkiezen boven een pot appelmoes. De meeste blikgroenten zijn houdbaar tot ongeveer 2021. Een specifieke maand staat er vaak niet op. Een topper uit de schap is de ingeblikte champignon, houdbaar tot juni 2022.

Als je er tegenop ziet om alleen maar flauwe meuk te eten in je gat in de grond: treur niet. Gedroogde kruiden zijn over het algemeen ook lang houdbaar. Dit varieert van gedroogde paddenstoel, met een houdbaarheid tot medio 2020, tot peperkorrels, waar je tot maart 2022 mee vooruit kan. Voor de liefhebber van een beetje pit: chilivlokken zijn twee maanden langer houdbaar dan chilipoeder, maar je moet ze wel voor juni 2021 opmaken als je ze nu koopt.

Dan nu even snel wat nuttige feiten voor een zorgvuldig samengesteld voedselpakket voor de gevorderde doomsdayprepper: pasta is langer houdbaar dan rijst, pastasaus in een pot is langer houdbaar dan ketchup, chocopasta is langer houdbaar dan pindakaas, soep uit een blik is langer houdbaar dan soepstengels en bouillon. Ribbelchips die je nu koopt, zijn maar een halfjaar houdbaar.

En dan de meest verbazingwekkende ontdekking die ik heb gedaan: nat honden- en kattenvoer is langer houdbaar dan droog voer, waarbij nat hondenvoer het langs houdbaar is, namelijk tot april 2021. Dus sla maar alvast een paar blikken vlees op sap in. En ingeblikte champignons.