Apocalyps 3: Het einde had in het begin uitgelegd moeten worden maar dat was ik vergeten

© Art Standring via Flickr

Om te beginnen: lees de titel van deze tekst nog eens door. Het is een probleem dat ik vaker heb. Als ik iets heb geschreven, blijkt het begin ergens in het midden te zitten. Nu is dit een reeks, en het begin van deze reeks zit dus ongeveer in het midden, namelijk hier. Wat ik daar concreet mee bedoel is dat ik vergeten ben uit te leggen wat de Apocalyps eigenlijk is. Ja, oké, het is het einde der tijden, maar er valt wel iets meer over te specificeren dan dat het alleen “het einde” is.

Om opnieuw te beginnen: het woord komt uit het Grieks maar een mogelijke oorsprong van de betekenis komt uit de Bijbel. Apocalyps betekent “openbaring”. Er is een Bijbelboek dat zo heet. In eerste instantie vond ik het toevallig dat deze teksten zich aan het einde van de Bijbel bevinden, maar achteraf gezien is dat redelijk logisch. Het boek Openbaring komt uit het evangelie van Johannes, al is het ook niet helemaal zeker of het echt apostel Johannes was die deze teksten opschreef. Verder zegt de moderne Bijbelvertaling het volgende over het boek: “In het algemeen moet men de visioenen van het boek Openbaring niet letterlijk, maar symbolisch trachten te verstaan. Om hun zin te achterhalen is een gedegen kennis van het Oude Testament, door de schrijver met groot meesterschap benut, onontbeerlijk.”

Ik zei “een mogelijke oorsprong” omdat het concept “einde der tijden” bij vrijwel elke religie terugkomt. Maar om eerlijk te zijn kan ik dit alleen uit secundaire bronnen halen. Het dichtste bij een primaire bron was daadwerkelijk de Bijbel die bij mijn ouders in de kast staat, maar ik bezit geen gedegen kennis van het Oude Testament, en door dat feit heb ik me laten tegenhouden om te begrijpen wat Johannes precies voorziet. Het boek Openbaring is het enige Bijbelboek waarin er een blik op de toekomst wordt geworpen.

Maar wat wel uit de Bijbel-profetie blijkt, is dat het einde der tijden, niet gelijk staat aan het einde van de wereld. Het luidt een grote verandering in. En ik denk dat het net zo werkt als we momenteel op een Apocalyps zouden afstevenen. De aarde overleeft wel, alleen wij overleven het misschien niet. Dat is een profetie voor de klimaat-apocalyps, en voor wie het nog niet was opgevallen: dat is de Apocalyps waar ik me druk om maak. Bij het woord “Apocalyps” denk ik vaak meteen aan een ontploffende aarde, maar dat is niet wat het betekent. Om de zombies er maar weer eens bij te halen: de zombie-apocalyps luidt niet het einde van een wereld met zombies in, het luidt een nieuwe wereld, mét zombies in, terwijl er eerst geen zombies waren.

Ik begreep trouwens ook dat er een “American Horror Story: Apocalypse” aankomt. Hier heb ik verder niks over te zeggen, want ik ben halverwege Coven afgehaakt, maar het deed me realiseren dat veel mensen misschien denken dat ik Apocalyps verkeerd schrijf. Maar “Apocalypse” is de Engelse spelling, in het Nederlands is het “Apocalyps”. Ik ben het vanzelf met een hoofdletter gaan schrijven, omdat ik dat vaak voorbij zag komen in mijn zoektochten op het internet, maar mogelijk hoort dat zo omdat het de oorsprong kent in een Bijbelboek. Einde.