Apocalyps 2: Van A naar B met een fiets en een honkbalknuppel

© Gene Bisbee via Flickr

Ik ga een paar stappen vooruit in de toekomst: de Apocalyps heeft al plaatsgevonden, maar je hebt het overleefd. Waar je bent, is weinig meer, tenzij je in een bunker in de grond zit, maar ik ga er maar even niet vanuit we dat massaal gaan doen. Misschien heb je beschutting en twee blikken kattenvoer, maar op een gegeven moment zal je je moeten verplaatsen, want er moet eten gezocht worden.

Momenteel zijn er opties. Er is openbaar vervoer en gemotoriseerd vervoer. Misschien heb je een auto. Na de Apocalyps valt dat allemaal weg. Brandstof wordt heel schaars en raakt op een gegeven moment op, tenzij je toevallig naast een oliebron woont en zelf een raffinaderij kunt beginnen.

Natuurlijk kun je altijd lopen, maar lopen gaat langzaam, en maakt je kwetsbaar. Wat er nog wel is, zijn fietsen. Persoonlijk denk ik dat het belang van fietsen in de Apocalyps heel erg onderschat zal worden. Mensen kunnen fietsen zelf repareren. Handige mensen kunnen zelf een fiets bouwen. Er zijn niet heel veel middelen voor nodig en bovendien zijn er in Nederland meer fietsen dan mensen, dus als Nederland tegen die tijd nog bestaat, kunnen we met de fietsrestanten van een Apocalyps wel een tijdje vooruit.

Daarnaast is een fiets heel handig in het geval van een zombie-apocalyps, waar ik een aparte blog aan ga wijden. Maar het komt erop neer dat je op de fiets altijd sneller bent dan een zombie, want die kunnen niet fietsen. Als je dan ook nog eens een honkbalknuppel bij je draagt om hier en daar zombies van je af te kunnen slaan, ben je praktisch onaantastbaar. Voor een bewijs van dit feit kun je ook de eerste aflevering van The Walking Dead kijken. Als de hoofdpersoon daar geen fiets had, had de rest van de serie niet kunnen bestaan omdat hij in de eerste aflevering zou sterven. Ik gebruik de woorden “bewijs” en “feit” hier uiteraard relatief aan de context, The Walking Dead is natuurlijk onzin en bovendien niet heel beschouwenswaardig meer. Maar bewaar je fiets goed, zet er alvast een in je bunker.

Het probleem met fietsen is alleen wel dat er na een aardbeving of een andere natuurramp mogelijk een stuk minder begaanbare wegen zijn om over te fietsen. Wat enorm handig zou zijn, is als we een mechanische vliegmachine zouden hebben, die werkt op wind- en spierkracht. Zo een als Leonardo da Vinci in eerste instantie probeerde uit te vinden. Helaas ging de wens van mensen om te vliegen wel lang gepaard met veel ongelukken en doden, en dat zal in dit geval vast niet anders zijn. Een werkende vliegmachine bouwen zal waarschijnlijk jaren duren, maar na de Apocalyps is er toch tijd genoeg.