Apocalyps 1: Het weer of hoe overleef je de ene maand een hittegolf en de andere maand een tsunami?

Het zal niemand ontgaan zijn dat het tot nu toe een droge zomer is in Nederland. Afgelopen juni was de droogste junimaand sinds we begonnen zijn met het bijhouden van dat soort statistieken.

© Jeff Albert via Flickr

Als ik het me goed herinner moest ik op de middelbare school bij Nederlands ooit een soort “begrijpend lezen” toets maken over een tekst waarin iemand betoogde dat we ons niet zo druk moesten maken over het klimaat, omdat meer warmte “heilzaam en prettig” is. Die woorden heb ik onthouden, heilzaam en prettig. Persoonlijk maken hittegolven mij vooral onuitstaanbaar. Ik wil niks doen, ik slaap slecht, en ik eet weinig, wat me nog chagrijniger maakt dan nodig is. Ik heb dit artikel geprobeerd terug te vinden om te bewijzen dat het echt bestaat, maar dat lukte helaas niet.

Misschien is dat maar goed ook, want meer warmte is niet heilzaam en prettig. Als het overal opwarmt, wordt Zuid-Europa namelijk zo droog en heet als de Sahara. Het was niet het meest lastige betoog om te analyseren, daarvoor was het te belachelijk. Dat mensen conclusies over het klimaat koppelen aan het weer, is sowieso een problematische gedachtegang.

Elke keer dat het in Nederland een keertje sneeuwt, zie ik wel één domme klootzak op het internet beweren: “zie je nou wel, het is koud, dus waar is nou je klimaatverandering?!!??!”
Voor de volgende keer dat je zoiets ziet staan, hebben jullie bij dezen mijn toestemming om dit het volgende stukje tekst te kopiëren zonder enige vorm van bronvermelding:

Dag domme klootzak, dat het nu koud is en sneeuwt, zegt helemaal niks over de verandering van het klimaat. Het klimaat is namelijk een gemiddelde van het weer gedurende een lange periode, in een groot gebied, zoals Noordwest Europa, waar wij ons bevinden. De verandering van het klimaat blijkt uit andere dingen, zoals meer extreem weer, en een geleidelijke stijging van de gemiddelde temperatuur. Gebeurtenissen als [insert recente natuurramp] zijn vaak ook een gevolg van de opwarming van de aarde. 

Ik vind klootzak als scheldwoord overigens toepasbaar op alle genders. Dat je er een hebt, betekent niet dat je er een bent en vice versa.

Nu het hoofdstuk “aardrijkskunde voor brugklassers” achter de rug is, is het tijd voor het volgende: hoe overleven we extreem weer?
De beste optie is om in de eerste plaats te verhuizen naar een gebied dat niet op een breuklijn, ver van zee, en niet in de bergen ligt. Dat verlaagt, denk ik, het risico op aardbevingen, tsunami’s, en lawines. De meeste orkanen ontstaan ook in zeegebied, namelijk door opgewarmd zeewater. Orkanen kunnen op land ook veel schade aanrichten, kijk maar naar Katrina. Dus waarschijnlijk ontkom je er niet helemaal aan. Ik denk dat Mongolië een relatief veilige plek zou zijn om extreem weer te ontlopen. Het is er wel koud, maar over een paar decennia misschien niet meer.

Om de tweede vraag uit de superpakkende titel van deze blog te beantwoorden: een hittegolf overleef je volgens mij vooral door water te drinken en je zo min mogelijk in de zon te begeven, vooral op het heetst van de dag. Maar als water schaars wordt, hebben we dat niet meer in eigen hand. In dit artikel staat hoe mensen in Zuid-Afrika water uit de grond halen, maar de conclusie is dat je voorbereid moet zijn en een waterput moet aanleggen. En ik vraag me af hoe lang het duurt voor zo’n put droogvalt, en wat je moet doen als je de put niet kan bereiken je gebied toch is getroffen door een orkaan.

Ik zou het overigens ook afraden om op de rand van een vulkaan te gaan wonen, vooral als het een vulkaan is die al jaren niet is uitgebarsten. Hoe langer de vulkaan niet uitbarst, hoe groter de uitbarsting uiteindelijk wordt. Vulkanen zijn net mensen. Dit heb ik overigens ook geleerd bij aardrijkskunde (het gedeelte over de vulkanen, dat andere is zelfkennis).

Nu is het natuurlijk voor de meeste mensen niet mogelijk om zomaar te verhuizen naar Mongolië. Het wordt ook heel moeilijk om Mongolië te bereiken als de apocalyps al begonnen is. Ik las afgelopen week een anoniem verhaal van een Amerikaan die zich voorbereidt op het einde der tijden door eten en middelen in een gat in de grond te stoppen. Volgens mij ben je als mens ook wel redelijk veilig in een gat onder de grond, zolang je er nog uit kunt. Al zou ik ook weer niet weten wat de invloed van miljoenen persoonlijke bunkers op de aarde zou zijn. Waarschijnlijk vernietigen we daar het grondwater mee en zijn we weer terug bij af.