Ok Akkoord – Demissionair

Er zijn woorden die ik vaker zou willen gebruiken: catastrofe, boekweit, eucalyptus. Het probleem met deze woorden is alleen dat er gewoon weinig gelegenheden zijn om ze te gebruiken. Ik eet nooit dingen met boekweit, ik weet eigenlijk niet echt wat het is.

Demissionair is ook zo’n woord. Zo zou ik soms graag willen opmerken dat de wereld demissionair is, of een wandeling. Een demissionaire wereld klinkt wat apocalyptisch – ook een woord dat ik graag gebruik dezer dagen – maar een demissionaire wandeling is volgens mij wel iets wat echt zou kunnen bestaan. Je gaat wandelen met een missie, bijvoorbeeld om een paard te aaien, en als dat gebeurd is ga je weer naar huis en is je missie geslaagd. Helaas kan het woord “demissionair” voor zover ik heb kunnen vinden alleen slaan op een kabinet.

Het kabinet is op het moment dat ik dit schrijf 174 dagen demissionair. Het moet toch een beetje voelen als de laatste schooldagen voor de vakantie, vooral voor de PvdA-ministers. Of misschien is het meer vergelijkbaar met een groepsproject dat tot je grote opluchting op zijn einde loopt terwijl er alweer een nieuw project staat te wachten, maar daar maak je je nog niet druk om omdat je weet dat je het kan uitstellen. Ik zou best graag willen weten waar het gevoel van deel uitmaken van een demissionair kabinet mee te vergelijken is. Ik heb het opgezocht op Google, maar daar vond ik niks.

Wat ik wel vond, is een lijst met 250 controversiële onderwerpen waarover het demissionaire kabinet zich niet meer gaat buigen. Die lijst staat gewoon op de site van de Tweede Kamer. Zelf noemen ze nog even wat voorbeelden, zoals het wetsvoorstel waarmee criminele Antilianen teruggestuurd kunnen worden (naar de Antillen, neem ik aan). In die lijst vertaalt dit zich als “1.34 044, Voorstel van wet van de leden Fritsma en De Graaf inzake de terugzending van criminele Nederlanders afkomstig uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten”. Ik heb voor de volledigheid gekeken of de betreffende Kamerleden wel herkozen zijn, want stel je voor ze dat niet zouden zijn.  Dan heb je een wetsvoorstel gemaakt, maar zou het zomaar kunnen dat jij op het moment dat de wet door de Kamer komt, al een carrièreswitch naar postbezorger of directeur van KPN hebt ondergaan.

Nu is dit één van de meest concrete voorbeelden die in die lijst te vinden zijn. Voor de rest zitten er vooral dingen bij als “Brief regering – Staatssecretaris van Financiën, E.D. Wiebes – 8 juli 2016 Verzoek commissie stand van zaken ANBI’s en SBBI’s”. Ik weet niet echt waar hier naar gerefereerd wordt, maar een verzoek om een stand van zaken lijkt me nu niet per definitie iets controversieels. Wat het ook is, het is in ieder geval niet het probleem van het demissionaire kabinet.

Wat nou het interessante is, is dat die lijst ook nog gewijzigd kan worden als één of meerdere fracties ergens nog een wetsvoorstel hebben liggen dat ze wel echt controversieel genoeg vinden voor de lijst. Daar moet dan over gestemd worden. En als iedereen instemt, komt er een nieuwe lijst. Ik vraag me af of je een wijzigingsvoorstel van de controversiële lijst ook als controversieel kan bestempelen. En of ze daar dan ook over kunnen vergaderen, tot je een oneindige cirkelredenering van controverse krijgt.  Dit is waarschijnlijk waarom ik niet in de politiek zit.

Deze tekst verscheen op 13 september 2017 op het weblog van De Nieuwe Oost vh Wintertuin.