Hoe ik de Brexit aan mezelf uitleg – Deel 8

Het is niet zo dat ik onder een steen heb geleefd, maar evengoed had ik tot dit weekend een paar weken niks over Theresa May gehoord. Dat is opvallend, want er gaat bijna geen dag voorbij zonder nieuws over de Brexit. Het is namelijk bijna zover, 29 maart treedt artikel 50 van het Verdrag van Maastricht in werking en begint het proces waarin het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. De reden waarom Theresa May de laatste tijd niet zoveel meer in opspraak is geweest als in december en januari, is dat ze in onderhandeling is. Maar ze is ook op zoek naar uitwegen. In ieder geval is het tijd voor een update, want waar is May mee bezig?

Half december was de situatie als volgt: May had met de EU een deal gemaakt met afspraken over de Brexit. Hier was de EU het mee eens, maar het Britse parlement moest er nog over stemmen. Omdat het erop zou lijken dat de meeste parlementsleden tegen zouden stemmen, stelde May de stemming uit tot half januari. Die extra tijd om mensen te overtuigen heeft haar niet geholpen. Op 15 januari stemde het parlement de deal met grote overmacht weg. Meer dan twee derde van de parlementsleden stemden tegen de deal.

Wat er deze week bekend werd, is dat May een nieuwe stemming over de deal, ook heeft uitgesteld. Die stemming had eigenlijk deze week moeten plaatsvinden. Op 12 maart stemt het parlement weer. Dat is twee weken voor de Brexit begint. Als de deal op 12 maart weer afgewezen wordt, en er wordt geen andere oplossing gezocht, stevent het Verenigd Koninkrijk af op een Brexit zonder deal.

Ondertussen dringen EU kopstukken aan op een uitstel van de Brexit. Blijkbaar is het mogelijk om een soort clausule aan artikel 50 toe te voegen, waardoor het Verenigd Koninkrijk nog twee jaar heeft om met de EU te onderhandelen, voor de ze unie echt verlaten.

May zelf zegt dat ze zo’n uitstel van Brexit niet ziet zitten, en gelooft dat er voor 29 maart een deal zal zijn, waardoor het land dan al uit de EU kan stappen. Donald Tusk, president van de EU, zegt precies het tegenovergestelde. Hij gelooft dat er geen deal zal zijn, en dat er uitstel zal komen.

Wat ik me ook vaak heb afgevraagd de afgelopen maanden, is wat Jeremy Corbyn wil. Hij is de leider van de Labour Party, de tweede partij van het land, en heeft continu zijn gebrek aan vertrouwen in May geuit. Zijn partij heeft bijna voltallig tegen de deal van May gestemd. Maar de positie van Corbyn is niet voor een deal, niet voor geen deal, maar voor een tweede referendum. Dat blijkt toevallig net bevestigd te worden terwijl ik dit schrijf. Om dat daadwerkelijk te laten gebeuren, moet de Brexit wel uitgesteld worden. Maar Corbyn heeft het naast Brexit ook druk met het bij elkaar houden van de partij, nadat er meerdere parlementsleden opstapten vanwege het vermeende tolereren en voeden van antisemitisme door de partij.

Ondertussen hebben mijn vader en ik hebben een weddenschap afgesloten die lijkt op de tegenstelling van Tusk en May. Mijn vader heeft voorspeld dat Tusk zijn zin krijgt, dus dat er geen deal komt en er uitstel zal komen. Ik geloof ook dat er geen deal komt, maar ik geloof niet in een oplossing en denk dat het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit de EU dondert, met alle verontrustende gevolgen van dien.